top of page

Tips og råd

Før du starter et byggeprosjekt eller oppussing, er det viktig å planlegge grundig for å unngå kostbare feil og sikre et godt resultat. Her er noen viktige punkter å tenke på. Ved å tenke nøye gjennom disse punktene før du starter, øker du sjansen for et vellykket prosjekt som både møter dine behov og som øker verdien på boligen din.

Budsjett:
Sett opp et realistisk budsjett som inkluderer alle kostnader, fra materialer til arbeidskraft og uforutsette utgifter. Vurder om det er noen områder hvor du kan spare penger, for eksempel ved å gjøre noe av arbeidet selv.

Tillatelser og regler:
Husk at mange endringer krever godkjenning fra kommunen. Bor du i et sameie eller borettslag er det også ofte nødvendig med samtykke fra styret eller årsmøtet.
Du må derfor undersøke gjeldende lover og regler, og finne ut om du trenger tillatelser for det arbeidet du planlegger. Dette er det lurt å gjøre sammen med en fagperson som har god kjennskap til Plan- og bygningsloven, og gjeldende bestemmelser i ditt område. Du kan også ta kontakt med kommunen for å finne ut av dette.
Husk: Du kan ikke starte med søknadspliktig arbeid uten at godkjente tillatelser på plass.


Planlegging:
Lag en detaljert plan over hva som skal gjøres, hvilke materialer som trengs, og tidsrammen for prosjektet. Vurder nåværende- og fremtidige behov til løsninger og plass for å sikre at oppussingen og/eller utvidelsen er hensiktsmessig på lang sikt. Tenk gjennom rekkefølgen på arbeidene for å unngå problemer senere (f.eks. elektrisk arbeid før maling).
 

Profesjonelle håndverkere:
Hvis du trenger hjelp fra profesjonelle, finn dyktige håndverkere med gode referanser og riktige kvalifikasjoner til arbeidet. Innhent flere tilbud for å sammenligne priser og kvalitet. Husk å sjekke at firmaene har solid økonomi og relevante godkjenninger.

Materialer og utstyr:
Velg materialer av god kvalitet som passer til din stil og budsjett.
Sørg for å ha alt nødvendig utstyr klart før du starter, og pass på at materialer og inventar blir levert til tidspunkter som passer din tidsplan.  

 

Tid:
Oppussing og bygging tar ofte lengre tid enn forventet, så vær forberedt på forsinkelser.
Planlegg prosjektet slik at du kan håndtere uforutsette hendelser uten store problemer.
Tenk også på vær og årstider, og når det passer best å gjøre det ulike arbeidet i forhold til dette.

 

Livsstil og behov:
Tenk gjennom hvordan oppussingen vil påvirke dagliglivet ditt. Kan du bo i huset mens det pusses opp, eller trenger du et midlertidig sted å bo? Vil dette påvirke budsjettet ditt?

 

Energi- og miljøvennlige løsninger:
Vurder energieffektive løsninger som kan redusere strømregningen og miljøpåvirkningen.
Se også på muligheter for gjenbruk og resirkulering av materialer.

 

Estetikk og funksjonalitet:
Tenk på både estetikk og funksjonalitet.
Sørg for at designet er praktisk og fungerer godt for din livsstil.
Vurder gjerne tidløse designvalg som holder seg attraktive over tid.


Forsikring:
Sjekk om din nåværende forsikring dekker oppussings- og byggearbeidet, og om det er behov for ekstra dekning under prosessen.

Kvalitetskontroll:
Sett opp rutiner for kvalitetskontroll gjennom hele prosessen for å sikre at arbeidet utføres som avtalt og til riktig standard. Ikke godta lite tydelige eller uspesifiserte fakturaer. Du skal vite hva du har betalt for, og når arbeidet ble gjort.

 

Nabolaget:
Informer naboene dine om planene, spesielt hvis arbeidet kan påvirke dem med støy eller andre forstyrrelser.

 

Sikkerhet:
Husk å påse at alle regler og forskrifter om sikring av byggeplass mm. blir fulgt, og at dere kun bygger i tråd med godkjente tegninger og slik som beskrevet i tillatelser.

Vanlige tiltak i byggesaker 

Nytt bygg

Man søker om et nytt bygg når det skal settes opp et helt nytt bygg.
Dagens tekniske krav må følges i sin helhet.

Tilbygg, påbygg og underbygg

Dette er søknader der man søker endringer til et eksisterende bygg.
Et tilbygg innebærer at bebyggelsen får et større fotavtrykk.
Et påbygg innebærer at bebyggelsen får økte høyder.
Et underbygg innebærer at bebyggelsen får kjeller eller utvider dagens kjeller.  
Nytt areal vil ofte måtte imøtekomme dagens tekniske krav.

Fasadeendring

Dette er søknader der man søker endringer til et eksisterende bygg. Det er ofte krav om søknad dersom fasaden endres vesentlig, eller dersom bebyggelsen er verneverdig.

Bruksendring

Å bruksendre er å endre bruk av et rom fra en tillatt bruk til en annen. For eksempel dersom du ønsker å gjøre om en kjellerbod til en stue i kjelleren. Den nye bruken kan utløse nye tekniske krav til for eksempel dagslys eller rømning.

Terrenginngrep, terrengendringer og støttemurer

Terrengendringer vil ofte medføre behov for søknad grunnet bestemmelser i reguleringsplan eller kommuneplan. Avstander til naboer og vei må vurderes, og ofte krever slike tiltak også søknad om dispensasjon.

Endringer til konstruksjon eller brannskille 

Dersom man endrer bæring eller brannskille i bebyggelsen, må man søke om dette. Søknadene må bli korrekt ansvarsbelagt, og ofte er det nødvendig at en rådgivende ingeniør bygg (RIB) bistår med prosjektering og/eller kontroll.

Riving

Dersom man skal rive litt større bebyggelse er dette søknadspliktig. Arbeidet må bla. ansvarsbelegges og det må ofte utarbeides avfallsplaner.

bottom of page